WordPress 403 Forbidden Hatası ve Çözümü

tarafından
387
WordPress 403 Forbidden Hatası ve Çözümü

WordPress altyapılı sitenizde 403 Forbidden hatası mı alıyorsunuz? O halde tam olarak doğru yerdesiniz yazımızda hatanın çözümlerinden bahsedeceğiz. WordPress kullanıcı çoğu zaman hatalar ile karşılaşabiliyorlar. Bu artık çok sıradan bir duruma gelmiş bulunmakta. Bazı durumlarda sunucudan bazı durumlarda ise dosyalardan kaynaklı çeşitli hatalar ile karşılaşabiliyoruz. Bu hatalardan bir tanesi de olarak karşımıza çıkıyor.

Yüklediğiniz eklentiler ve temalar bile bazı durumlarda hatalar oluşmasına sebebiyet verebiliyor. Bu yüzden pek bilinmeyen temaları ve eklentileri kullanmanız önermiyoruz. Ücretli temaların legal olmayan versiyonlarını da kullanmamanız gerekiyor. Legal olmayan yollarla alınan bu temalar üzerinde birçok oynama yapılmaktadır bundan dolayı da farklı hatalar ile karşı karşıya kalıyorsunuz. Bu temaların arka planında da farklı sitelere yönlendirmeler yapılabilir o yüzden bu konuda dikkatli ve hassas olmanızı tavsiye ediyoruz.

Nedir?

Hatanın çözümün için dosyalar üzerinde değişiklik yapacağız. Sadece bu dosya için değil her zaman üzerinde değişiklik yapacağınız dosyanın yedeğini almadan değişiklik yapmayınız. Aksi takdirde yeni hataların oluşmasına sebebiyet verebilirsiniz.

Eklenti Kaynaklı Oluşan

Daha önceden bahsettiğim gibi eklenti ve temalarda hatalara sebebiyet verebiliyorlar. Burada yapmamız gereken tüm eklentileri devre dışı bırakmaktır. WordPress yönetici paneline giriş yapıyoruz. Sol menüden eklentiler sayfasına bulunan yüklü eklentiler kısmına giriş yapıyoruz ve orada bulunan tüm eklentileri devre dışı bırakıyoruz.

Tüm eklentileri devre dışı bıraktıktan sonra hatayı kontrol ediyoruz. Eklentileri kapattıktan sonra hata çözülmüş ise hatanın eklentilerden kaynaklandığını anlamış oluyoruz. Burada yapmanız gereken eklentileri tek tek açmanız ve her açtığınız eklentilerden sonra hatayı kontrol etmenizdir. Eklentileri tek tek açarak sorun oluşturan eklentiyi tespit edin ve kaldırın. Eklentiyi kaldırarak hatayı sonlandırmış oluyoruz.

Bozuk .htaccess Dosyasından Kaynaklı Oluşan 403 Forbidden Hatası

403 Hatasına sebeplerinden bir tanesi de yanlış yapılandırılmış veya bozuk .htaccess dosyasıdır. WordPress paneli üzerinden .htaccess kaynaklı sorunu çözmek oldukça basit bir yöntemdir.

Öncelikle FTP programları aracılığıyla sunucuya bağlanmanız gerekmektedir eğer sunucu bilgilerinizi bilmiyorsanız hosting sağlayıcı firmanızla iletişim kurabilirsiniz. Sunucuya bağlandıktan sonra htaccess dosyasını yedekleyin ve ardından sunucudan siliniz. Sildikten sonra hatayı kontrol ediniz eğer hata çözülmüş ise .htaccess dosyasından kaynaklıdır.

.htaccess Oluşturma

Yeni bir .htaccess dosyası oluşturabilmek için WordPress yönetici paneline giriş yapınız. Ayarlar sayfasında bulunan kalıcı bağlantılara giriyoruz ve bir değişiklik yapmadan kaydet butonuna tıklıyoruz. Bu sayede yeni bir .htaccess dosyası oluşturmuş oluyoruz.

Dosya İzinlerinden Kaynaklı Oluşan 403 Forbidden Hatası

Siteniz için sunucuya yüklediğiniz dosyalarının tamamı belirli izinlere sahiptir. Bu dosya izinleri ile dosyalara erişim ve dosya üzerinde değişiklik yapılıp yapılamayacağını belirler.

Dosya izinlerinde yapılacak hatalar sonucunda 403 Forbidden hatası ile karşı karşıya kalabilirsiniz. Dosya izinleri önemli bir konu olduğu için bu konuda bilgili değilseniz dikkatli olmanızı öneriyoruz. Öncelikle hosting sağlayıcı firmanızla görüşüp onlardan dosya izinlerini kontrol etmesini rica edebilirsiniz. Birçok hosting firması sizlere bu konuda yardımcı olacaktır.

İzinleri kendiniz değiştirmek istiyorsanız aşağıda bahsedeceğim adımları takip etmelisiniz fakat tekrardan hatırlatıyorum dosya izinleri konusunda yapacağınız bir hata büyük sorunlara sebebiyet verebilir.

FTP programları aracılığıyla sunucuya bağlantı sağlayınız. FTP programı olarak Filezillayı kullanabilirsiniz. Dilerseniz buraya tıklayarak Filezillayı indirebilirsiniz. Ana dizinde bulunan dosyalara sağ tıklayarak dosya izinleri seçeneğini açarak dosya izinlerini görüntüleyebilir ve değiştirebilirsiniz.

  • WordPress altyapılı sitenizdeki tüm klasörlerin dosya izinleri 744 veya 755 olmalıdır.
  • WordPress altyapılı sitenizdeki tüm dosyaların dosya izinleri 644 veya 640 olmalıdır.
  • Kök klasörün dosya izni 744 veya 755 olarak ayarlanabilir.
  • Alt dizinlere geri dön seçeneğinin yanındaki kutuyu ve yalnızca dizinlere uygula seçeneğini işaretleyiniz.
Filezilla Dosya İzinleri Ayarlama

Filezilla Dosya İzinleri Ayarlama

 

Bu işlemleri uygulayarak dosya izinlerini değiştirebilirsiniz. Dosya izinlerini değiştirdikten sonra hatayı kontrol ettiğinizde eğer üstteki 2 yöntem ile çözülmemiş ise bu yöntemle çözüme ulaşmış olacaksınız.